Er menuen på Mortens Aften afhængig af kroner og ører?

Søndag den 10. november er det Mortens Aften. Det er en aften til minde om Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Så da udnævnelsen nærmere sig, gemte han sig imellem en flok gæs. Men gæs skræpper og som man måske kunne forudse, så afslørede han fjerede gemmested ham. Martin blev derfor alligevel udnævnt til biskop – mod sin vilje. Som hævn over gæssenes forræderi, beordrede han at alle mindst en gang om året skulle slagte og spise en gås. Derfor er der selv den dag i dag tradition for at sætte gås på bordet på Mortens Aften.

Skal der and eller skal der gås på bordet?

Er menuen på Mortens Aften afhængig af kroner og ørerI Danmark er der dog med årene kommet en tendens til at skifte gåsen ud med and. Der kan der være mange gode grunde til. Dels har vi en større tradition for at spise and her i landet. Dels er en gås en temmelig stor fugl både at tilberede og sætte til livs for en almindelig familie. Den kan således let veje 5-6 kilo – mod 2-3 kilo for en gennemsnitlig landand. Endelig er der også den plausible forklaring, at gåsen er en del dyrere at købe. Og så er det jo ikke gjort med fjerkræ alene på bordet denne aften. For der skal naturligvis også en form for tilbehør til ”Mortens anden”. Det er typisk lidt a la juleanden. Nemlig hvide og brunede kartofler, rødkål og lidt surt. Og måske et enkelt glas god Bourgogne eller to!

Koster det mere end beregnet?

Mortens and er en dejlig tradition, hvor mange samles med familien omkring en god middag. Men det kan hurtigt løbe op, uanset om man vælger at servere and eller gås. Det er jo de færreste der ønsker at servere noget, der ikke er i orden. Man vil ikke lade nøje med det næstbedste. Derfor vælger mange den store fritgående, økologiske and og de ditto kartofler. Og der skal jo også lige en smuk dug på bordet og stearinlys i stagerne. Og så kan det nemt blive lidt dyrere end man regnede med i første omgang.

Lån til Mortens Aften – eller alle de andre aftener

Har du allerede inviteret hele familien og alle vennerne til årets Mortens Aften? Og er du først nu blevet opmærksom på, at økonomien måske ikke helt rækker til det? Så er der hjælp at hente. Forbrugslån er nemlig en glimrende måde at få en økonomisk saltvandsindsprøjtning, når det kniber. Det kan ikke alene være med til at gøre Mortens Aften til en aften ud over det sædvanlige. Det kan også være med til at forsøge årets andre dage. Du kan låne helt op til 500.000 og får svar på din ansøgning næsten med det samme. Så er der forhåbentlig råd til både and eller måske endda gås i år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *