Syv ting du ikke vidste om Mortens Aften

Mange danskere spiser ænder i forbindelse med Mortens Aften uden at kende besynderligt meget til traditionen. Derfor har vi valgt at skrive en lille artikel med syv ting som du måske ikke vidste om denne højtidelighed i november.

Hvor mange fejrer Mortens Aften i Danmark?

Mortens Aften fejres mange steder i Danmark. Sammen med juleaften er det en af de mest vedligeholdte danske traditioner, når det kommer til mad. Undersøgelser viser at der sælges omkring 600.000 ænder og et par tusinde gæs omkring Mortens Aften i november. Det svarer til at mere end en million danskere fejrer denne højtidelighed.

Danskerne spiser kun and Mortens Aften

AndDisse tal fortæller os også at de 600.000 ænder, som sælges i forbindelse med Mortens Aften, svarer til omkring en tredjedel af alle de ænder, som sælges i Danmark i løbet af årets tolv måneder. Derfor er der mange som ”gemmer” det særlige måltid til Mortens Aften.

Flere millioner fejrer ikke Mortens Aften

Som du kan læse er der også flere millioner personer, som ikke fejrer den danske højtidelighed. Mange fortsætter med sin almindelige dagligdag. Det kan være at de spiller bingo online, ser Tv2, surfer på nettet eller gør noget helt fjerde. Der er i hvert fald mange danskere, som ikke fører denne tradition videre ud i livet.

Mortens Aften minder biskoppen Martin af Tours

Vi har tidligere skrevet om historien bag Mortens Aften, men det er også vigtigt at inkludere i denne artikel. Aften før mortensdag den 11. november spiser danskerne, og andre folkefærd for den sags skyld, gås eller and for at minde biskoppen Martin af Tours.

Han levede i 300-tallet i Romerriget. Helt præcist blev han født i det, som i dag er Ungarn, omkring ca. år 336. Flere hundrede år senere fejrer mindes vi stadigvæk Martin af Tours i Danmark og andre lande.

Børn får nødder og frugt på Mortens Aften i Malta

Mortens Aften fejres flere steder i Europa. Blandt andet fejres det på den søndag, som er tættest på den 11. november i Malta. Her får børn poser med frugt, nødder og søde sager. Det kan være at de får valnødder, hasselnødder, mandler, tørrede figner eller andre lækkerier. Andre gange får de også æbler, appelsiner og andre frugter, der passer til årstiden.

Morten kommer med sneen i Tjekkiet

I Tjekkiet forbinder de ofte Mortens Aften med den hvide hest. Her kaldes Morten for Martin, som han nu gøres på engelsk. I den forbindelse siger de at Martin kommer på den hvide hest. Det skyldes at den første sne normalt falder i den første halvdel af november måned i Tjekkiet.

Desuden er det også en traditionel højtidelighed tæt på den første advent. Nogle restauranter og vinbutikker serverer den første St. Martins vin klokken 11:11 om formiddagen. Der er også flere spisesteder, som har særlige menuer til at fejre Mortens Dag eller aften.

Stor fest i Slovenien

En af de største højtideligheder i Slovenien er Mortens Aften i Maribor, som også kaldes for St. Martins Day. Her fejrer de blandt andet vindronningens ankomst. Der er flere stalde og koncerter, som er en del af festlighederne, når de fejrer Mortens Aften i Maribor. Du kan overveje at rejse til Slovenien for at opleve det på egen krop.

This entry was posted on November 12, 2022. Bookmark the permalink.